Ovocný bujon s datlemi
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 80 g Datle
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 200 g Kuřecí křídla
- 150 g Petržel kořen
- 2 ks Cibule
- 1 ks Grapefruity
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Nové koření mleté
- 2 špetka Hřebíček mletý
- 1 špetka Pepř bílý
- 2 stroužek Česnek
- 7 dl Voda pitná
- 5 dl Víno portské
- 0.5 dl Víno madeira
- 0.5 dl Rakytníková šťáva
- 1 kg Křepelka
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 9 polévková lžíce Pepř 4 barev
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 543 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 17 g
- Sodík 273 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 205.3 mg
- Draslík 813.6 mg
- Vláknina 12621.4 mg
- Vitamín A 12621.4 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 74.8 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci přivedeme 1 litr křepelčího bujonu k varu, vložíme do něj proso, zmírníme teplotu a vaříme 6 - 8 minut.
-
2
Mezitím omytý a oloupaný grapefruit rozdělíme na dílky, ze kterých sloupneme bílou, hořkou slupku.
-
3
V misce vyšleháme 2 žloutky se 1 špetkou soli, 1 špetkou bílého pepře, přidáme 3 lžíce grapefruitové dužiny, 1 lžíci grapefruitové šťávy a 2 lžíce citronu. Směs dobře vymícháme a opatrně ji vlijeme do 1 litru křepelčího bujonu.
-
4
Omyté datle vypeckujeme, pokrájíme na kousky, vložíme do vroucí polévky, necháme přejít varem a podáváme.
-
5
Křepelčí studený bujon [29586]:
-
6
Očištěnou a omytou křepelku rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omytá kuřecí křídla. Očištěnou a omytou zeleninu: Mrkev celer, petržel, pórek a cibuli pokrájíme na kousky a v pánvi zeleninu podusíme na másle přibližně 10 minut, pak ji přiložíme k masu, zalijeme 7 dl vody a 5 dl portského vína.
-
7
Přidáme 4 ks jalovce, 1 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Když vývar přijde k varu, teplotu zmírníme a pod pokličkou musí vývar jen probublávat 1 hodinu.
-
8
Vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do chladničky. Z vývaru posbíráme ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon.
-
9
Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
-
10
Do studeného bujonu přidáme 0,5 dl Madeiry a 0,5 dl rakytníkové šťávy. Dochutíme solí, mletým hřebíčkem, mletým novým kořením a podáváme.