Kachní polévka s čínským zelím
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 100 g Játra kuřecí
- 600 g Kachna mražená
- 80 g Mrkev kořen
- 100 g Topinambury
- 150 g Žaludky drůbeží
- 120 g Kuřecí srdíčka
- 200 g Zelí čínské
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 3 ks Rajčata
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Petržel kořen
- 1 ks Cibule červená
- 4 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Nové koření celé
- 0.5 polévková lžíce Libeček
- 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 3 polévková lžíce Husí sádlo
- 2 polévková lžíce Ovesné vločky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 762 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 204 g
- Sodík 439 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 106.7 mg
- Draslík 640.6 mg
- Vláknina 14401.2 mg
- Vitamín A 14401.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 54.1 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné čínské zelí a omytý libeček pokrájíme na tenké nudličky. Topinambury s mrkví oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky, oloupanou červenou cibuli rozkrájíme na kolečka.
-
2
V hrnci na 2 lžicích rozpuštěného másla podusíme zelí s mrkví, přidáme omyté ovesné vločky, sůl, pepř, kmín, sladkou papriku, promícháme a krátce, přibližně po 2 minuty zeleninu osmažíme. Přilijeme litr kachního bujonu, přidáme topinambury, vše povaříme 10 - 15 minut.
-
3
V pánvi si na lžíci másla orestujeme červenou cibuli.
-
4
Na každou porci polévky položíme kolečka cibule a podáváme.
-
5
Bujón z kachny:
-
6
Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme, vložíme do většího hrnce.
-
7
Důkladně omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme lžíci celého pepře, lžíci nového koření, bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když dojde voda k varu, snížíme teplotu, pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
-
8
Mezitím očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky, omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli rozkrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu přibližně 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
-
9
Šalvějové lístky omyjeme, přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
-
10
Hotový vývar scedíme. Necháme vychladnout a potom uložíme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
-
11
Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujónu, nebo bujón použijeme k vaření různých variací polévek.