Slepičí consommé
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 300 g Kuřecí prsa
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 100 g Petržel kořen
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Cibule
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Víno bílé
- 0.5 dl Víno madeira
- 1 kg Slepice
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 643 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 134 g
- Sodík 818 mg
- Bílkoviny 78 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 233 mg
- Draslík 1284.3 mg
- Vláknina 11364.3 mg
- Vitamín A 11364.3 mg
- Vitamín B6 1.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 53 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytá kuřecí prsa osušíme, pokrájíme je na krátké nudličky, dáme do mísy, opepříme citronovým pepřem a polijeme 0,5 dl Madeiry, promícháme a marinujeme 30 minut. Omytou pažitku drobně pokrájíme a odložíme do misky. Jeden litr slepičího bujonu přivedeme k varu, vložíme do něj marinované maso, které pomalu vaříme 8-10 minut.
-
2
Consommé podáváme posypané pažitkou.
-
3
Slepičí bujon [28675]:
-
4
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
-
5
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak ihned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
-
6
Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
-
7
Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.