Sardinky plněné špenátem a piniovými oříšky
Suroviny
- 170 g Špenát listový čerstvý
- 8 ks Sardinka obecná
- 1 ks Šalotka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- 1 polévková lžíce Oříšky piniové
- 1 polévková lžíce Limetková šťáva
- 1 polévková lžíce Rozinky tmavé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 243 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 17 g
- Sodík 129 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 407.5 mg
- Vláknina 2405 mg
- Vitamín A 2405 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.9 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na 220 stupňů Celsia předehřejeme troubu. Odstraníme tupou stranou nože ve směru od ocasu šupiny. Odřízneme hlavu, sardinky podélně rozkrojíme a vykucháme. Rozevřeme je a položíme kůží dolů. Palcem postupně tlačíme na páteř a uvolníme ji po kouscích. Nařízneme v ocasní části páteř, ale ocas neodstraňujeme. Opláchneme maso a otřeme. Okořeníme a přidáme lžíci oleje.
-
2
3 minuty smažíme dozlatova v pánvi ve zbytku oleje piniová jádra a šalotku. Sundáme pánev ze sporáku, přidáme špenát, hrozinky, lžíci strouhanky a limetkovou šťávu. Okořeníme a směs roztíráme z vnitřní strany na sardinky.
-
3
Rozložíme sardinky do pekáče, posypeme zbytkem strouhanky a 10 minut pečeme, dokud nejsou opečené dozlatova. Poté podáváme.