Slepičí bujón
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 100 g Petržel kořen
- 150 g Pórek
- 200 g Mrkev kořen
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Cibule
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Víno bílé
- 1 kg Slepice
- 1 polévková lžíce Libeček
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 536 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 132 g
- Sodík 730 mg
- Bílkoviny 62 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 185 mg
- Draslík 986.3 mg
- Vláknina 11148.8 mg
- Vitamín A 11148.8 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 50.4 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli vceelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy, vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme libeček, petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
-
2
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
-
3
Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujónu nebo ho využijeme k přípravě jiných pokrmů.