Jehněčí vývar po balkánsku
Suroviny
- 100 g Cuketa
- 200 g Kosti hovězí morkové
- 60 g Petržel - nať
- 200 g Pórek
- 60 g Celer - nať
- 200 g Květák
- 700 g Jehněčí krkovice
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Paprika červená
- 1 ks Paprika žlutá
- 2 ks Rajčata
- 2 ks Bobkový list
- 3 ks Cibule
- 4 ks Nové koření celé
- 2 ks Česnek
- 1 špetka Chilli koření mleté
- 3 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 dl Víno bílé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Libeček
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 801 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 67 g
- Sodík 398 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 112.2 mg
- Draslík 899.3 mg
- Vláknina 8163.1 mg
- Vitamín A 8163.1 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 86.9 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté papriky zbavíme jádřinců a pokrájíme na nudličky. Cuketu oloupeme a rozkrájíme na kostičky, omytá spařená rajčata krájíme na čtvrtky. Oloupaný česnek nakrájíme nadrobno, libeček omyjeme a drobně rozkrájíme. Uvařené maso z vývaru rozdělímeme na kostičky.
-
2
V hrnci rozehřejeme máslo, přimícháme k němu 1/2 lžičky bílého pepře a pak na něm krátce (3 - 5 minut) podusíme papriku s rajčaty, libečkem i česnekem. Posypeme špetkou chilli, sladkou paprikou, promícháme, zalijeme litrem jehněčího vývaru. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu, přidáme cuketu, pokrájené maso a vše vaříme 5 - 8 minut. Dochutíme solí a podáváme.
-
3
Jehněčí masový vývar:
-
4
Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Necháme vařit, když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3 - 5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné a omyté cibule, kterým necháme slupku, jen je překrojíme napůl. Do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Až se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou, necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
-
5
Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme. Během vaření přilijeme 2 dl bílého vína. Po hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30 - 45 minut. Až bude maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
-
6
Přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme podávat s nakrájenými plátky masa.