Jehněčí česneková polévka s rajčaty
Suroviny
- 400 g Rajčata
- 200 g Květák
- 750 g Jehněčí krkovice
- 200 g Kosti hovězí morkové
- 60 g Petržel - nať
- 200 g Pórek
- 60 g Celer - nať
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Cukr třtinový
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 6 ks Česnek
- 2 ks Bobkový list
- 3 ks Cibule
- 4 ks Nové koření celé
- 4 špetka Paprika mletá sladká
- 3 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 dl Víno bílé
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1245 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 98 g
- Sodík 639 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 172.1 mg
- Draslík 1467.7 mg
- Vláknina 13624.7 mg
- Vitamín A 13624.7 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 84.2 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Česnek oloupeme, prolisujeme a odložíme do misky. Rajčata omyjeme, spaříme a drobně pokrájíme. Cibuli oloupeme a drobně pokrájíme. Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme.
-
2
V pánvi si rozpustíme máslo, na něm podusíme rajčata s česnekem a cibulí, pak přimícháme strouhanku, 2 lžíce rajčatového protlaku, přilijeme 4 dl jehněčího vývaru a směs tyčovým mixerem rozmixujeme.
-
3
Dolijeme 6 dl jehněčího vývaru, promícháme a přivedeme k varu. Polévku pomalu vaříme 10 minut, dochutíme solí, pepřem a cukrem. Každou porci polévky posypeme pažitkou, špetkou sladké papriky a podáváme.
-
4
Jehněčí masový vývar [28495]:
-
5
Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1.5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
-
6
Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky.
-
7
V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
-
8
Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
-
9
Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.