Sluka na smetaně
Suroviny
- 600 g Sluka lesní
- 15 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 50 g Máslo čerstvé
- 40 g Šalotka
- 60 g Slanina vepřová
- 400 g Brambory vařené
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 ml Víno červené
- 150 ml Víno šumivé (sekt)
- 150 ml Smetana 12% (konzumní)
- 200 ml Vývar drůbeží
- 50 ml Koňak Armaňak
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 495 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 23 g
- Sodík 1979 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 40.2 mg
- Draslík 468.8 mg
- Vláknina 4712.5 mg
- Vitamín A 4712.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.2 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 520.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné a vykuchané sluky omyjeme, osolíme, opepříme a potřeme máslem. Šalotku nakrájíme nadrobno, slaninu na nudličky, karotku na kolečka.
-
2
V pekáčku rozehřejeme máslo, přisypeme slaninu s šalotku, kráce orestujeme, zaprášíme moukou, přiložíme sluky, podlijeme červeným burgundským vínem, koňakem a šumivým vínem. Vložíme do trouby a pečeme, dokud se tekutina z poloviny neodpaří.
-
3
Potom přilijeme vývar a dopečeme. Povrch masa potíráme vypečeným tukem. Pár minut před koncem pečení zjemníme omáčku smetanou.
-
4
Podáváme s vařeným bramborem.