Čočka s uzeninou po španělsku
Suroviny
- 80 g Klobása Chorizo
- 75 g Slanina vepřová
- 500 g Čočka velkozrnná
- 1 krajíc Chléb konzumní
- 90 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 ks Bobkový list
- 1 ks Cibule
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 713 kcal
- Sacharidy 88 g
- Tuky 21 g
- Sodík 527 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 30.8 mg
- Draslík 122.9 mg
- Vláknina 1710 mg
- Vitamín A 1710 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.3 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Propláchnutou čočku vložíme do kastrolu s 1 litrem vody, přidáme bobkový list, nakrájenou klobásu a vše zvolna vaříme 35-40 minut, dokud čočka nezměkne.
-
2
V pánvi na 1 lžíci rozehřátého oleje smažíme na plátky nakrájený česnek asi 30 vteřin. Vyjmeme na mističku a v pánvi opečeme 1 krajíček chleba po obou stranách dozlatova. Topinku rozlámeme na kousky a spolu s česnekem a solí rozmixujeme na hrubou drobenku. Drobenku můžeme připravit i v kuchyňském robotu.
-
3
Uvařenou čočku scedíme a v kastrole promícháme s drobenkou.
-
4
Do pánve vlijeme zbylý olej a přidáme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli a na silnější proužky nakrájenou slaninu. Restujeme asi 4 minuty. Zaprášíme hladkou moukou a mletou paprikou a restujeme ještě 1 minutu.
-
5
Zalijeme vývarem (nebo vodou), přivedeme k varu, osolíme a za stálého míchání povaříme asi 2 minuty.
-
6
Potom do směsi vmícháme čočku s klobásou a pokrm jen prohřejeme.