Pikantní telecí bujon s hruškami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Hrušky
  • 100 g Cibule
  • 200 g Anglická slanina
  • 200 g Celer bulvový
  • 150 g Kedlubna
  • 600 g Telecí maso přední
  • 500 g Telecí kosti
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Cibule
  • 4 ks Nové koření celé
  • 2 ks Petržel kořen
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 dl Víno portské
  • 1 polévková lžíce Fenykl obecný
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 856 kcal
  • Sacharidy 51 g
  • Tuky 212 g
  • Sodík 992 mg
  • Bílkoviny 61 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 277 mg
  • Draslík 1675.9 mg
  • Vláknina 32720.2 mg
  • Vitamín A 32720.2 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 145.6 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zralé, ale tvrdé hrušky omyjeme, oloupeme, rozkrojíme a zbavíme jadřinců. Pak je nakrájíme na plátky, dáme do mísy a pokapeme citronem.

  • 2

    Fenyklovou nať omyjeme a drobně pokrájíme. Očištěnou a omytou jarní cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Anglickou slaninu pokrájíme na kostičky, které pak v hrnci vysmažíme, dáme na ně cibuli a pokrájené hrušky. Vše promícháme a krátce podusíme.

  • 3

    Zalijeme 800 dl telecího bujonu, přilijeme 2 dl bílého portského vína a bujon povaříme 5-6 minut.

  • 4

    Polévku podáváme posypanou fenyklovou natí.

  • 5

    Telecí masový bujon [27974]:

  • 6

    Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.

  • 7

    Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.

  • 8

    Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.

  • 9

    Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.

  • 10

    Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.

Komentáře k receptu