Pikantní telecí bujon s hruškami
Suroviny
- 600 g Hrušky
- 100 g Cibule
- 200 g Anglická slanina
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Kedlubna
- 600 g Telecí maso přední
- 500 g Telecí kosti
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Citrony
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Cibule
- 4 ks Nové koření celé
- 2 ks Petržel kořen
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 dl Víno portské
- 1 polévková lžíce Fenykl obecný
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 856 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 212 g
- Sodík 992 mg
- Bílkoviny 61 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 277 mg
- Draslík 1675.9 mg
- Vláknina 32720.2 mg
- Vitamín A 32720.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 145.6 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zralé, ale tvrdé hrušky omyjeme, oloupeme, rozkrojíme a zbavíme jadřinců. Pak je nakrájíme na plátky, dáme do mísy a pokapeme citronem.
-
2
Fenyklovou nať omyjeme a drobně pokrájíme. Očištěnou a omytou jarní cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Anglickou slaninu pokrájíme na kostičky, které pak v hrnci vysmažíme, dáme na ně cibuli a pokrájené hrušky. Vše promícháme a krátce podusíme.
-
3
Zalijeme 800 dl telecího bujonu, přilijeme 2 dl bílého portského vína a bujon povaříme 5-6 minut.
-
4
Polévku podáváme posypanou fenyklovou natí.
-
5
Telecí masový bujon [27974]:
-
6
Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
-
7
Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
-
8
Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
-
9
Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
-
10
Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.