Banánový smetanový koláč
Suroviny
- 500 g Linecké (křehké) těsto
- 85 g Cukr krupice
- 450 ml Mléko plnotučné
- 360 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Banány
- 1 špetka Sůl
- 4 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- 3 polévková lžíce Cukr moučkový
- 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 594 kcal
- Sacharidy 97 g
- Tuky 21 g
- Sodík 37 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 93 g
- Cholesterol 240.2 mg
- Draslík 285.7 mg
- Vláknina 3903.3 mg
- Vitamín A 3903.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.7 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 349.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na pracovní ploše rozválíme těsto na plát a vyložíme jím kulatou koláčovou formu vymazanou máslem. Okraje zarovnáme a dno propícháme vidličkou. Na těsto položíme pečicí papír, zatížíme fazolemi, formu postavíme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Korpus pečeme asi 15 minut.
-
2
Potom papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme ještě 5-10 minut, až bude těsto zlatavé a suché.
-
3
V míse ušleháme žloutky, cukr, kukuřičný škrob a sůl do světlé pěny. Přišleháme mléko a vanilkovou tresť, vlijeme do kastrůlku a na středním ohni zvolna mícháme, až vznikne hladký krém. Necháme úplně vychladnout.
-
4
Oloupané, na tenké plátky nakrájené banány promícháme s citronovou šťávou a rozložíme na vychladlý korpus. Na banány naneseme krém, koláč přetáhneme potravinářskou fólií a necháme alespoň 2 hodiny v chladu.
-
5
Smetanu ušleháme s moučkovým cukrem a těsně před podáváním naneseme na koláč.