Banánový smetanový koláč

Hodnocení 4x 2x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 500 g Linecké (křehké) těsto
  • 85 g Cukr krupice
  • 450 ml Mléko plnotučné
  • 360 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Tresť vanilková
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 ks Banány
  • 1 špetka Sůl
  • 4 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • 3 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 594 kcal
  • Sacharidy 97 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 37 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 93 g
  • Cholesterol 240.2 mg
  • Draslík 285.7 mg
  • Vláknina 3903.3 mg
  • Vitamín A 3903.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.7 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 349.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na pracovní ploše rozválíme těsto na plát a vyložíme jím kulatou koláčovou formu vymazanou máslem. Okraje zarovnáme a dno propícháme vidličkou. Na těsto položíme pečicí papír, zatížíme fazolemi, formu postavíme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Korpus pečeme asi 15 minut.

  • 2

    Potom papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme ještě 5-10 minut, až bude těsto zlatavé a suché.

  • 3

    V míse ušleháme žloutky, cukr, kukuřičný škrob a sůl do světlé pěny. Přišleháme mléko a vanilkovou tresť, vlijeme do kastrůlku a na středním ohni zvolna mícháme, až vznikne hladký krém. Necháme úplně vychladnout.

  • 4

    Oloupané, na tenké plátky nakrájené banány promícháme s citronovou šťávou a rozložíme na vychladlý korpus. Na banány naneseme krém, koláč přetáhneme potravinářskou fólií a necháme alespoň 2 hodiny v chladu.

  • 5

    Smetanu ušleháme s moučkovým cukrem a těsně před podáváním naneseme na koláč.

Komentáře k receptu