Luštěninová polévka
Suroviny
- 200 g Čočka jedlá
- 50 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Párky jemné
- 10 g Tuk rostlinný
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Libeček
- 1 špetka Saturejka
- 1 špetka Oregano sušené
- 4 stroužek Česnek
- 5 dl Mléko polotučné
- 18 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Zelenina kořenová
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 392 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 12 g
- Sodík 260 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 12.5 mg
- Draslík 511.7 mg
- Vláknina 32861.7 mg
- Vitamín A 32861.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.1 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Přebranou čočku nebo fazole namočíme přes noc do studené vody. Ráno přilijeme vodu a luštěniny uvaříme doměkka.
-
2
Mouku nasucho opražíme, dobře rozšleháme se studenou vodou, provaříme, vmícháme k luštěninám a společně dovaříme.
-
3
Luštěniny prolisujeme cedníkem, polévku okořeníme česnekem a bylinami, osolíme, omastíme, přidáme strouhanou kořenovou zeleninu a dovaříme. Nakonec vložíme ještě asi na 5 minut hrášek. Zjemníme mlékem a dochutíme.
-
4
Párek nakrájený na kolečka přidáme nakonec, postačí, když jej přidáme současně s hráškem.