Jablečná žemlovka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 720 kcal
- Sacharidy 110 g
- Tuky 26 g
- Sodík 716 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 110 g
- Cholesterol 30 mg
- Draslík 441.8 mg
- Vláknina 17706.4 mg
- Vitamín A 17706.4 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.1 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Zapékací formu vymažeme máslem.
-
2
Chleba nakrájíme na jednotlivé plátky, okrájíme kůrky a krajíčky rozkrájíme na trojúhelníky. Dno formy a boky obložíme plátky chleba tak, aby se lehce překrývaly.
-
3
Jablka dáme vařit se 100 ml vody, citrónovou kůrou, skořicí, 50 g másla a vanilkovým luskem. Dusíme 20 minut, poté odstavíme, vyjmeme vanilkový lusk a směs propasírujeme přes sítko. Jablečnou kaši vlijeme do formy s chlebem a dále pečeme 35 minut při 200 °C.
-
4
Upečenou žemlovku necháme 30 minut odležet, poté vyklopíme, posypeme moučkovým cukrem a ihned servírujeme.