Svitky z lososa a platýze na švestkách

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 90 g Pórek
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 8 g Petržel - nať
  • 8 g Tymián čerstvý
  • 100 g Špenát listový čerstvý
  • 300 g Losos - filety
  • 300 g Platýz - filety
  • 150 g Švestky sušené
  • 5 g Pažitka
  • 80 g Mrkev kořen
  • 40 g Celer - nať
  • 12 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 ml Víno bílé
  • 3 ks Bobkový list
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 437 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 205 mg
  • Bílkoviny 34 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 269.1 mg
  • Draslík 1054.5 mg
  • Vláknina 9673.5 mg
  • Vitamín A 9673.5 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0.3 mg
  • Vitamín C 19 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zeleninu očistíme, pokrájíme na drobné kousky, přendáme do hrnce.

  • 2

    Přidáme 10 g másla a nezakryté dáme na 5 minut do trouby rozehřáté na 100 °C. Občas zamícháme.

  • 3

    Poté přidáme hlavu a kosti z platýze a dáme opět péct na 2 minuty.

  • 4

    Přilijeme víno, 1 l vody, osolíme, opepříme a přidáme bylinky.

  • 5

    Přikryté pečeme ještě 6 minut.

  • 6

    Hotový vývar propasírujeme přes sítko.

  • 7

    Lososové filety omyjeme, osušíme. Opepříme a osolíme, dáme na ně cca 3-4 listy špenátu, zbaveného stopek.

  • 8

    Na listy špenátu dáme filet z platýsa, vše srolujeme a dáme do vymazané zapékací mísy.

  • 9

    10 g másla rozehřejeme, přisypeme mouku, dobře promícháme. Vlijeme do vývaru, dobře zamícháme a necháme 2 minuty péct.

  • 10

    Zakysanou smetanu smícháme se žloutky a přivedeme k varu. Hotovou směs vmícháme do rybího vývaru, přisypeme švestky a necháme další 2 minuty péct.

  • 11

    Misku s filetami necháme 5 minut zapékat. Po upečení ihned přendáme na talířky s troškou omáčky.

Komentáře k receptu