Svitky z lososa a platýze na švestkách
Suroviny
- 90 g Pórek
- 30 g Máslo čerstvé
- 8 g Petržel - nať
- 8 g Tymián čerstvý
- 100 g Špenát listový čerstvý
- 300 g Losos - filety
- 300 g Platýz - filety
- 150 g Švestky sušené
- 5 g Pažitka
- 80 g Mrkev kořen
- 40 g Celer - nať
- 12 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 ml Víno bílé
- 3 ks Bobkový list
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 437 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 14 g
- Sodík 205 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 269.1 mg
- Draslík 1054.5 mg
- Vláknina 9673.5 mg
- Vitamín A 9673.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0.3 mg
- Vitamín C 19 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zeleninu očistíme, pokrájíme na drobné kousky, přendáme do hrnce.
-
2
Přidáme 10 g másla a nezakryté dáme na 5 minut do trouby rozehřáté na 100 °C. Občas zamícháme.
-
3
Poté přidáme hlavu a kosti z platýze a dáme opět péct na 2 minuty.
-
4
Přilijeme víno, 1 l vody, osolíme, opepříme a přidáme bylinky.
-
5
Přikryté pečeme ještě 6 minut.
-
6
Hotový vývar propasírujeme přes sítko.
-
7
Lososové filety omyjeme, osušíme. Opepříme a osolíme, dáme na ně cca 3-4 listy špenátu, zbaveného stopek.
-
8
Na listy špenátu dáme filet z platýsa, vše srolujeme a dáme do vymazané zapékací mísy.
-
9
10 g másla rozehřejeme, přisypeme mouku, dobře promícháme. Vlijeme do vývaru, dobře zamícháme a necháme 2 minuty péct.
-
10
Zakysanou smetanu smícháme se žloutky a přivedeme k varu. Hotovou směs vmícháme do rybího vývaru, přisypeme švestky a necháme další 2 minuty péct.
-
11
Misku s filetami necháme 5 minut zapékat. Po upečení ihned přendáme na talířky s troškou omáčky.