Telecí masový bujon
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Kedlubna
- 600 g Telecí maso přední
- 500 g Telecí kosti
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Česnek
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 2 ks Petržel kořen
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 458 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 189 g
- Sodík 569 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 243 mg
- Draslík 1209.8 mg
- Vláknina 15934.2 mg
- Vitamín A 15934.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 118 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
-
2
Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
-
3
Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
-
4
Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
-
5
Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.