Vývar Santa Fé s kukuřičnými plackami
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Cibule
- 800 g Hovězí maso přední
- 200 g Maso mleté - mix
- 100 g Chilli paprička
- 100 g Kukuřice cukrová nakládaná
- 200 g Mouka kukuřičná
- 200 g Petržel kořen
- 280 g Fazole červené sterilované
- 40 ml Tequila
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pórek
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Chilli koření mleté
- 1 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1.5 dl Víno bílé
- 1.5 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 0.16 polévková lžíce Olej sezamový
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 3 polévková lžíce Omáčka hot salsa
- 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 978 kcal
- Sacharidy 89 g
- Tuky 125 g
- Sodík 749 mg
- Bílkoviny 60 g
- Uhlovodany 86 g
- Cholesterol 222.6 mg
- Draslík 1722.8 mg
- Vláknina 23809.5 mg
- Vitamín A 23809.5 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 122.7 mg
- Vitamín E 3.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
K této pikantní polévce připravíme kukuřičné placky. Do misky nasypeme 200 g kukuřičné mouky, přilijeme 1,5 dl vody, ochutíme špetkou soli se špetkou chilli a těsto vymícháme. Přeneseme je na pomoučený vál (1 lžíce hladká mouka), znovu těsto dobře pomocí rukou prohněteme a rozdělíme na 4 díly. Z každého dílu vytvarujeme kuličku, kterou vyválíme na tenkou placku.
-
2
Kukuřičné placky opečeme dozlatova z každé strany na rozpáleném oleji. Upečené placky překrojíme a podáváme k horkému vývaru Santa Fé s červenou fazolí.
-
3
Vývar Santa Fé s červenou fazolí [27726]:
-
4
Konzervované červené fazole scedíme. 1 litr ostré cibulové polévky (nescezené) přivedeme k varu. Vložíme do ní 280 g červených fazolí, přimícháme 2-3 lžíce ostré omáčky typu hot salsa (např.: Marie Sharps Beware Hot Sauce), polévku dochutíme pepřem, mletou paprikou, lžičkou cukru a solí. Vše povaříme maximálně 10 minut a podáváme. Polévka je velmi pikantní.
-
5
Ostrá cibulová polévka [27679]:
-
6
Cibuli s česnekem oloupeme a pokrájíme ji na tenké plátky. Petrželku opláchneme a drobně pokrájíme.
-
7
Chilli papričky omyjeme, odstraníme z nich jadérka a pokrájíme je na nudličky. Sterilovanou sladkou kukuřici scedíme a necháme odkapat.
-
8
Do misky dáme 200 g mletého masa, žloutek, sůl, pepř, prolisovaný česnek a 3 lžíce polohrubé mouky. Masovou směs dobře promícháme a vytvarujeme knedlíčky.
-
9
V pánvi rozpustíme máslo s olejem, na kterém cibuli s česnekem restujeme dozlatova. Přilijeme 1 litr čistého hovězího vývaru, 1,5 dl bílého vína a povaříme 5 minut. Postupně do vývaru vložíme masové knedlíčky, pokrájené chilli papričky, vaříme 8 minut, nakonec přidáme kukuřici a vše povaříme ještě 5 minut. Polévku dochutíme solí a 40 ml tequilly. Necháme přejít varem a podáváme.
-
10
Hovězí světlý vývar [27325]:
-
11
Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
-
12
Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
-
13
Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
-
14
Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
-
15
Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
-
16
Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.