Mražený krém s oříšky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 953 kcal
- Sacharidy 108 g
- Tuky 53 g
- Sodík 73 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 102 g
- Cholesterol 604.5 mg
- Draslík 351.6 mg
- Vláknina 6062.5 mg
- Vitamín A 6062.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.5 mg
- Vitamín E 6.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mléko svaříme se 100 g cukru a rozřízlým vanilkovým luskem. Odstavíme a necháme přiklopené louhovat 10 minut.
-
2
Žloutky ušleháme se 110 g cukru do bílé pěny.
-
3
Z mléka vyjmeme vanilku a opět uvedeme k varu. Pár lžic horkého mléka vmícháme ke žloutkům, promícháme a poté vlijeme celý zbytek mléka.
-
4
Směs ohříváme a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.
-
5
Odstavíme z plotny a postupně vmícháme zakysanou smetanu. Hrnec s krémem dáme do studené vodní lázně.
-
6
Oříšky opražíme v troubě při 180 °C a zbavíme je slupek.
-
7
Ze zbytku cukru a trošky vody uvaříme tmavý karamel.
-
8
Oříšky rozložíme na mramorovou desku pomazanou olejem a zalijeme karamelem. Necháme vystydnout, poté rozdrolíme na menší kousky.
-
9
Kousky smícháme s vystydlým krémem, přelijeme do formy a dáme do mrazáku ztuhnout.