Hovězí polévka po švýcarsku
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Celer bulvový
- 100 g Hlíva ústřičná
- 100 g Žampiony čerstvé
- 100 g Houby čerstvé
- 800 g Hovězí maso přední
- 800 g Hovězí maso přední
- 200 g Petržel kořen
- 200 g Petržel kořen
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pórek
- 1 ks Pórek
- 1 ks Česnek
- 1 ks Česnek
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Chilli paprička
- 4 ks Cibulka jarní
- 2 špetka Sůl
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
- 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 954 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 213 g
- Sodík 1114 mg
- Bílkoviny 94 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 254 mg
- Draslík 2800.3 mg
- Vláknina 25831.2 mg
- Vitamín A 25831.2 mg
- Vitamín B6 2.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 173.1 mg
- Vitamín E 4.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hlívu ústřičnou, hříbky a žampiony očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Jarní cibulku i s natí očistíme, omyjeme a pokrájíme na kroužky.
-
2
V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem, na něm zpěníme cibulku, po chvilce přidáme houby, které podusíme doměkka, pak přilijeme 1 litr scezeného hovězího vývaru. Polévku povaříme 5 minut, dochutíme solí, pepřem a podáváme s pokrájeným vaječným svítkem.
-
3
Vaječný svítek s bylinkami [27627]:
-
4
Ze třech vajec si po rozklepnutí oddělíme žloutky a bílky zvlášť.
-
5
Bílky v míse vyšleháme na tuhý sníh, přimícháme k němu žloutky a postupně 3 lžíce polohrubé mouky s 2 špetkami soli. Zelenou petrželovou nať promyjeme, vodu setřepeme, drobně pokrájíme a zamícháme do vaječné směsi.
-
6
Ve větší pánvi si rozpálíme olej, vaječnou směs rozlijeme po pánvi (jako palačinku) a z obou stran ji osmažíme pozvolna dozlatova.
-
7
Vychladlý svítek nakrájíme na tenké nudličky, které dáme těsně před podáváním do polévky. Pokud nakrájený svítek dáme do misky, každý si do polévky může nabrat tolik svítku, kolik chce.
-
8
Hovězí světlý vývar [27325]:
-
9
Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
-
10
Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
-
11
Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
-
12
Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
-
13
Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
-
14
Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.Hovězí světlý vývar [27325]:
-
15
Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
-
16
Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
-
17
Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
-
18
Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
-
19
Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
-
20
Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.