Hovězí polévka po švýcarsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 200 g Celer bulvový
  • 100 g Hlíva ústřičná
  • 100 g Žampiony čerstvé
  • 100 g Houby čerstvé
  • 800 g Hovězí maso přední
  • 800 g Hovězí maso přední
  • 200 g Petržel kořen
  • 200 g Petržel kořen
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Pórek
  • 1 ks Pórek
  • 1 ks Česnek
  • 1 ks Česnek
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 ks Chilli paprička
  • 4 ks Cibulka jarní
  • 2 špetka Sůl
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
  • 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 954 kcal
  • Sacharidy 52 g
  • Tuky 213 g
  • Sodík 1114 mg
  • Bílkoviny 94 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 254 mg
  • Draslík 2800.3 mg
  • Vláknina 25831.2 mg
  • Vitamín A 25831.2 mg
  • Vitamín B6 2.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 173.1 mg
  • Vitamín E 4.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 27 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hlívu ústřičnou, hříbky a žampiony očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Jarní cibulku i s natí očistíme, omyjeme a pokrájíme na kroužky.

  • 2

    V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem, na něm zpěníme cibulku, po chvilce přidáme houby, které podusíme doměkka, pak přilijeme 1 litr scezeného hovězího vývaru. Polévku povaříme 5 minut, dochutíme solí, pepřem a podáváme s pokrájeným vaječným svítkem.

  • 3

    Vaječný svítek s bylinkami [27627]:

  • 4

    Ze třech vajec si po rozklepnutí oddělíme žloutky a bílky zvlášť.

  • 5

    Bílky v míse vyšleháme na tuhý sníh, přimícháme k němu žloutky a postupně 3 lžíce polohrubé mouky s 2 špetkami soli. Zelenou petrželovou nať promyjeme, vodu setřepeme, drobně pokrájíme a zamícháme do vaječné směsi.

  • 6

    Ve větší pánvi si rozpálíme olej, vaječnou směs rozlijeme po pánvi (jako palačinku) a z obou stran ji osmažíme pozvolna dozlatova.

  • 7

    Vychladlý svítek nakrájíme na tenké nudličky, které dáme těsně před podáváním do polévky. Pokud nakrájený svítek dáme do misky, každý si do polévky může nabrat tolik svítku, kolik chce.

  • 8

    Hovězí světlý vývar [27325]:

  • 9

    Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.

  • 10

    Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.

  • 11

    Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.

  • 12

    Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.

  • 13

    Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.

  • 14

    Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.Hovězí světlý vývar [27325]:

  • 15

    Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.

  • 16

    Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.

  • 17

    Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.

  • 18

    Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.

  • 19

    Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.

  • 20

    Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.

Komentáře k receptu