Bavorské vdolečky
Suroviny
- 25 g Droždí
- 60 g Cukr krupice
- 400 g Mouka polohrubá
- 60 g Máslo čerstvé
- 100 g Povidla švestková
- 150 ml Mléko polotučné
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 58.34 ml Olej rostlinný
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 polévková lžíce Rum
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 982 kcal
- Sacharidy 108 g
- Tuky 54 g
- Sodík 292 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 90 g
- Cholesterol 275.6 mg
- Draslík 285.8 mg
- Vláknina 7849.2 mg
- Vitamín A 7849.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.5 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V misce rozetřeme droždí s trochou cukru. Přilijeme polovinu mléka, přidáme lžíci mouky, promícháme, necháme na teplém místě vzejít kvásek.
-
2
Máslo utřeme se zbylým cukrem do pěny, přidáme žloutky a dobře je zapracujeme. Přilijeme kvásek, rum, přidáme sůl a citronovou kůru. Postupně přidáváme mouku a zbylé mléko. Vypracujeme hladké a vláčné těsto.
-
3
Mísu přikryjeme čistou utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout asi 45 minut.
-
4
Na pomoučené pracovní ploše vyválíme z těsta plát silný asi 1 cm. Vykrajovátkem na koblihy nebo obrácenou skleničkou vykrájíme kolečka, přikryjeme je utěrkou, necháme ještě 30 minut kynout.
-
5
Uprostřed každého vdolku vymáčkneme důlek a vdolečky smažíme pod pokličkou na pánvi v dostatečném množství oleje asi 3 minuty dozlatova. Potom bez pokličky smažíme z druhé strany a vyjmeme.
-
6
Hotové vdolečky ozdobíme povidly a ušlehanou smetanou.