Těstoviny a brambory po neapolsku
Suroviny
- 100 g Brambory
- 60 g Šunka dušená
- 400 g Těstoviny konzumní
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 1500 ml Vývar zeleninový
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
- 1 polévková lžíce Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
- 3 polévková lžíce Sýr Parmezán
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 734 kcal
- Sacharidy 107 g
- Tuky 22 g
- Sodík 2383 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 20.4 mg
- Draslík 634.9 mg
- Vláknina 8715 mg
- Vitamín A 8715 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.7 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Šunku nakrájíme na maličké kostičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na silnější plátky, pak na proužky a nakonec na stejně velké kostičky.
-
2
Česnek i se slupkou rozkrojíme na 2 dílky, vyjmeme z něj vnitřní klíček a dáme ho do většího kastrolu s rozehřátým olejem. Přidáme šunku a ihned po ní i brambory a restujeme 2 minuty, přitom je často obracíme. Zalijeme 3-4 sběračkami vroucího vývaru a přidáme těstoviny. Pokračujeme ve vaření, jako by se jednalo o rizoto, když se vyvaří, přilijeme vývar. Dostatečně osolíme a opepříme. Jakmile jsou těstoviny uvařené „al dente", přidáme trošku vývaru a sýry; dobře promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme stát 5 minut mimo plamen.
-
3
Těstoviny s bramborami podáváme po neapolsku, ještě horké.