Bažant s jablky a kaštanovým pyré
Suroviny
- 500 g Jablka
- 40 g Máslo čerstvé
- 100 g Slanina vepřová
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 250 g Kaštanové pyré
- 125 ml Smetana 12% (konzumní)
- 250 ml Vývar slepičí
- 225 ml Víno jablečné
- 2 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
- 1 kg Bažant obecný
- 4 polévková lžíce Olej stolní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 972 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 54 g
- Sodík 1007 mg
- Bílkoviny 63 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 222.6 mg
- Draslík 809.1 mg
- Vláknina 10412.5 mg
- Vitamín A 10412.5 mg
- Vitamín B6 1.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 45.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jablka oloupeme, jádřince vykrojíme, dužinu nakrájíme
-
2
na dílky a podusíme na másle. Nesmí však příliš změknout!
-
3
Bažanta omyjeme, osušíme, na povrchu i zevnitř potřeme solí. Prsíčka obložíme plátky slaniny a převážeme kuchyňskou nití. Bažanta osmažíme v oleji a pod pokličkou dusíme asi 60 minut. Občas přilijeme trochu vývaru.
-
4
Bažanta vyjmeme, kuchyňskou nit odstraníme, maso naporcujeme a uložíme do tepla. Ve vypečené šťávě postupně prohřejeme kaštanové pyré a jablka na ozdobení bažanta.
-
5
V pekáči povaříme jablečné víno a zahustíme škrobem. Ochutíme smetanou, solí a pepřem. Bažanta zalijeme omáčkou a podáváme s kaštanovým pyré a jablky.