Kančí hřbet v křenovém kabátku
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 150 g Cibule
- 40 g Křen
- 150 g Mrkev kořen
- 100 g Slanina vepřová
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 10 g Cukr krupice
- 10 g Olej stolní
- 2000 g Kančí pečeně
- 100 g Zakysaná smetana
- 25 g Margarín
- 300 ml Víno bílé
- 20 ml Citronová šťáva
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 3 ks Bobkový list
- 5 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 763 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 28 g
- Sodík 737 mg
- Bílkoviny 97 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 277.6 mg
- Draslík 1603 mg
- Vláknina 5328.2 mg
- Vitamín A 5328.2 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.5 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kančí maso vykostíme a uložíme do chladu. Kosti a zeleninu smažíme v oleji asi 15 minut. Přidáme koření a víno a bez pokličky vaříme asi 15 minut. Přilijeme 1 l vody a zvěřinový fond pozvolna vaříme bez pokličky další 1 1/2 hodiny. Přecedíme a fond redukujeme tak dlouho, až zbude asi 500 ml. Vývar necháme zchladnout.
-
2
Špek rozmixujeme s nakrájeným křenem, pepřem a solí. Kančí hřbet potřeme směsí, přikryjeme pokličkou a uložíme na 12 hodin do chladu.
-
3
Troubu předehřejeme na 225 °C. Hřbet pečeme na mělkém plechu 15 minut.
-
4
Zvěřinový fond z předchozího dne ohřejeme. Zbytek křenu oloupeme a najemno nastrouháme. Fond a křen pečlivě promícháme se solí, cukrem, citronovou šťávou a smetanou a odložíme stranou.
-
5
Kančí hřbet zabalíme do alobalu a necháme uležet. Vypečenou šťávu zředíme trochou zvěřinového fondu a přilijeme do vývaru. Přidáme křenovou směs, okořeníme solí a pepřem.
-
6
Maso smažíme v horkém margarínu asi 3 minuty. Osolíme a opepříme, upravíme na talíře a podáváme s omáčkou.