Dušený úhoř na česneku s fenyklem
Suroviny
- 800 g Úhoř říční
- 400 g Fenykl sladký - hlíza
- 1 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 1 kávová lžička Pepř cayenský
- 2 kávová lžička Citronová kůra
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Citrony
- 2 stroužek Česnek
- 1 dl Vývar rybí
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 5 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 513 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 45 g
- Sodík 577 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 131.4 mg
- Draslík 543.8 mg
- Vláknina 8299 mg
- Vitamín A 8299 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.2 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Úhoře omyjeme, stáhneme z kůže a nakrájíme na medailonky, které pokapeme citronem, osolíme, opepříme bílým pepřem.
-
2
Takto marinovaného úhoře necháme v chladu odležet 15 minut.
-
3
Očištěné hlízy fenyklu nakrájíme na kousky, oloupaný česnek na plátky a pomalu je orestujeme dozlatova ve woku na olivovém oleji. Přidáme k nim kousek másla, kousky úhoře, opepříme cayenským pepřem, přidáme mletý zázvor, vše promícháme a ještě spolu opékáme asi 3 minuty. Pak přilijeme rybí vývar, smetanu a pomalu dusíme asi 5 minut. Dochutíme solí, posypeme nastrouhanou citronovou kůrou, drobně pokrájenou omytou petrželkou a podáváme.