Masový špíz s dýňovým čatní
Suroviny
- 60 g Cibulka jarní
- 60 g Petržel - nať
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 15 g Tymián čerstvý
- 30 g Cukr třtinový
- 15 g Koriandr čerstvý
- 40 g Hrozinky
- 500 g Dýně
- 15 g Hořčice
- 750 g Vepřové maso pečené
- 20 g Protlak rajčatový
- 120 ml Olej stolní
- 100 ml Ocet vinný
- 4 ks Cibule
- 1 ks Lilek
- 1 ks Chilli paprička
- 4 ks Hřebíček
- 6 plátek Chléb toastový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1661 kcal
- Sacharidy 79 g
- Tuky 132 g
- Sodík 873 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 75 g
- Cholesterol 223.1 mg
- Draslík 1169.4 mg
- Vláknina 19787 mg
- Vitamín A 19787 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 62 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřové pečené maso nakrájíme na kousky velikosti sousta. Toasty rozčtvrtíme. Očištěnou a omytou lahůdkovou cibulku nakrájíme na delší kousky. Petrželku opláchneme, vodu setřepeme a najemno nasekáme.
-
2
Rozmícháme olej, sůl, pepř, hořčici a tymián. Promícháme s masem, toasty, cibulí a petrželkou. Přikryjeme a marinujeme 1 hodinu.
-
3
Přísady střídavě napichujeme na špíz a grilujeme asi 10 minut po všech stranách.
-
4
Na čatní nahrubo nakrájíme dýňovou dužninu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Lilek omyjeme a nakrájíme na kousky. Chilli papričku rozpůlíme, odstraníme semena, omyjeme a najemno nasekáme.
-
5
Vše opečeme na oleji. Osolíme, opepříme, přidáme koření, ocet a rajčatový protlak. Přilijeme trochu vody a zvolna vaříme asi 1 a 1/2 hodiny.
-
6
Čatní znovu podle potřeby ochutíme, přimícháme hrozinky a necháme táhnout asi 30 minut.