Dušená čočka se zeleninou
Suroviny
- 300 g Čočka červená
- 600 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 1 ks Cibule červená
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Rajčata
- 1 ks Brambory rané
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 433 kcal
- Sacharidy 68 g
- Tuky 95 g
- Sodík 771 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 62 g
- Cholesterol 2.7 mg
- Draslík 723.1 mg
- Vláknina 24518.2 mg
- Vitamín A 24518.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.2 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čočku dáme do kastrolu spolu se zeleninovým vývarem, přivedeme k varu a 10 minut povaříme.
-
2
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Celer očistíme, omyjeme a pokrájíme. Mrkev a bramboru oloupeme, nakrájíme na kostičky. Rajče omyjeme, zbavíme okolí stopky a nakrájíme nadrobno.
-
3
V kastrolu rozpálíme olivový olej, podusíme na něm zeleninu se šalvějí. Dušenou zeleninu přidáme k čočce a na mírném ohni vaříme pod pokličkou 10 minut. Osolíme, opepříme, ochutíme octem.