Jarní rýžový salát se zeleninou
Suroviny
- 150 g Cuketa
- 150 g Hrášek
- 150 g Chřest bílý
- 259 g Rýže loupaná
- 5 g Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 5 cl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Hořčice
- 6 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Ocet vinný
- 4 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 480 kcal
- Sacharidy 70 g
- Tuky 17 g
- Sodík 497 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 64 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 363.6 mg
- Vláknina 15495.5 mg
- Vitamín A 15495.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.4 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci na rozpáleném oleji osmažíme cibuli nakrájenou nadrobno až zesklovatí. Přidáme rýži, ještě 1 minutu restujeme, potom podlijeme 5 dl vody, osolíme, promícháme a dáme do středně vyhřáté trouby péct na 20 minut.
-
2
Mezitím očistíme zeleninu a nakrájíme na tenká kolečka. Na zbylém oleji osmažíme cibuli, prolisovaný česnek, přidáme hrášek a ostatní zeleninu a dusíme na mírném ohni 8 minut. Osolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou a necháme dalších 5 minut dusit, potom odstavíme a necháme chladnout.
-
3
Připravíme si dresink ze soli, octa, hořčice, olivového oleje a špetky pepře.
-
4
Hotovou rýži nasypeme do mísy, přidáme vychladlou zeleninu a dresink a lehce promícháme.