Salsa z makadamových ořechů ke krůtímu saté
Suroviny
- 600 g Krůtí prsa
- 5 g Sůl
- 60 g Šalotka
- 10 g Citronová tráva
- 10 g Koriandr čerstvý
- 150 g Oříšky makadamové
- 100 g Česnekové máslo
- 50 ml Omáčka sójová
- 400 ml Mléko kokosové
- 2 ks Chilli paprička
- 1 ks Limetka
- 1 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Cukr krupice
- 3 polévková lžíce Ocet rýžový
- 2 polévková lžíce Olej sezamový
- 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1048 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 90 g
- Sodík 791 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 151.3 mg
- Draslík 898.3 mg
- Vláknina 7842.5 mg
- Vitamín A 7842.5 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.4 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso a limetku omyjeme a osušíme. Maso nakrájíme na nudličky silné jako prst. Z limetky ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu.
-
2
Polovinu limetkové šťávy a kůry smícháme se 2 lžícemi sójové omáčky a sezamovým olejem, přelijeme přes maso, necháme 30 minut marinovat.
-
3
Na 2 lžících oleje opražíme makadamové ořechy. Přidáme šalotku, česnek, chilli papričky a cukr, dusíme 1 minutu. Vmícháme druhou polovinu limetkové šťávy a kůry, ocet, zbývající sójovou omáčku a kokosové mléko a vaříme 8-10 minut. Krémovou salsu ochutíme solí.
-
4
Stonky citronové trávy na slabším konci seřízneme do špičky a napíchneme na ně marinované maso. Ve zbývajícím oleji opékáme 1 minutu. Česnekové máslo nakrájíme na plátky, přidáme je ke špízům a dopékáme 3-4 minuty.
-
5
Vlažnou salsu posypeme natrhaným koriandrem a podáváme ji ke špízům.