Sardelový dresínk s parmazánem k salátu Caesar
Suroviny
- 40 g Chléb toastový
- 100 g Slanina vepřová
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 5 g Pepř cayenský
- 5 g Cukr krupice
- 60 ml Citronová šťáva
- 250 ml Olej olivový
- 1 kávová lžička Hořčice
- 1 ks Salát římský
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Sardelová pasta
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
- 3 polévková lžíce Sýr Parmezán
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 908 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 92 g
- Sodík 926 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 220.2 mg
- Draslík 300.1 mg
- Vláknina 4648.5 mg
- Vitamín A 4648.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.5 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Salát očistíme, omyjeme a necháme dobře okapat. Listy natrháme na větší kousky, vložíme je do salátové mísy. Z chleba odkrojíme kůrku, střídku nakrájíme na malé kostičky. Rozehřejeme máslo a olej, chleba opečeme do zlatova. Slaninu nakrájíme na tenké proužky a na stejné pánvi opečeme do křupava. Chléb i slaninu odložíme na kuchyňský papír, aby se vpil přebytečný tuk. Ručním mixérem rozmixujeme sardelovou pastu, žloutky, hořčici, česnek, worcesterskou omáčku, citronovou šťávu, parmazán a trochu oleje. Pomalu přiléváme zbývající olej a mícháme tak, aby byl dresink krémový. Ochutíme solí, pepřem, cayenským pepřem a špetkou cukru. Dresinkem přelijeme salát a posypeme jej chlebovými kostičkami a slaninou.