Slaninová omáčka k vejcím
Suroviny
- 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 30 g Pažitka
- 10 g Kopr čerstvý
- 125 g Slanina vepřová
- 250 g Smetana 12% (konzumní)
- 30 g Petržel - nať
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 3 g Muškátový oříšek
- 20 g Cukr krupice
- 250 ml Vývar zeleninový
- 20 ml Ocet vinný
- 4 ks Šalotka
- 8 ks Vejce slepičí
- 1 stroužek Česnek
- 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 828 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 56 g
- Sodík 1225 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 568.1 mg
- Draslík 997.4 mg
- Vláknina 4207 mg
- Vitamín A 4207 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.2 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 95.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slaninu nakrájíme na velmi jemno a na mírném plameni necháme vyškvařit. Vmícháme šalotky, přidáme česnek. Všechno rychle osmažíme. Přidáme máslo, vmícháme mouku, zalijeme vývarem a smetanou. Dobře rozmícháme a necháme 10 minut mírně vařit. Potom přidáme octovou esenci.
-
2
Bylinky omyjeme, osušíme a jemně nasekáme, pažitku nakrájíme na kroužky. Poté je přidáme do omáčky, kterou dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a cukrem.
-
3
Vejce uvaříme na hniličku, oloupeme a necháme 5 minut proležet v omáčce.