Zapečené těstoviny s žampiony a tuňákem
Suroviny
- 150 g Špagety, Makarony
- 60 g Žampiony čerstvé
- 200 g Tuňák v oleji
- 25 g Sýr Čedar
- 250 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Máslo čerstvé
- 0.5 kávová lžička Oregano sušené
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Rajčata
- 0.5 ks Paprika červená
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 718 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 24 g
- Sodík 396 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 67 g
- Cholesterol 50.2 mg
- Draslík 736 mg
- Vláknina 9173.9 mg
- Vitamín A 9173.9 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.9 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V osolené vodě uvaříme těstoviny na zkus, přecedíme, propláchneme studenou vodou, necháme je řádně okapat.
-
2
Menší zapékací mísu vytřeme kouskem másla.
-
3
Připravíme omáčku. V kastrole ze dvou lžic másla a mouky uděláme světlou jíšku, kterou po částech ředíme mlékem a dobře mícháme metlou. Vaříme na mírném plameni, dokud omáčka není hustá a hladká.
-
4
Na pánvi na oleji restujeme utřený česnek se žampiony nakrájenými na plátky a papriku, kterou jsme nakrájeli na proužky, dokud nejsou žampiony měkké. Poté přidáme na kousky rozebraného tuňáka, sušené oregano, pepř, sůl, dobře prohřejeme.
-
5
Na dno zapékací mísy vsypeme polovinu makarónů, na ně poklademe tuňákovou směs a vsypeme zbylé makaróny. Makaróny přelijeme připravenou omáčkou, vše poklademe tenkými plátky rajčat, posypeme ustrouhaným sýrem a bílou strouhankou.
-
6
Makaróny pečeme v troubě předehřáté na 200 °C zhruba dvacet pět minut, dokud povrch nezezlátne. Hned podáváme.