Citronová omáčka s okouníkem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Máslo čerstvé
  • 5 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 30 g Petržel - nať
  • 30 g Tymián čerstvý
  • 800 g Okouník mořský
  • 50 g Kapary
  • 50 ml Olej olivový
  • 2 ks Citrony
  • 2 ks Bobkový list
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 511 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 640 mg
  • Bílkoviny 42 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 108 mg
  • Draslík 742.5 mg
  • Vláknina 8302.8 mg
  • Vitamín A 8302.8 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 66.1 mg
  • Vitamín E 2.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rybu omyjeme a osušíme. Ostrým nožem uděláme za hlavou na obou stranách 3-4 paralelní zářezy, aby se ryba stejnoměrně propékala. Maso okořeníme uvnitř i zvenku solí a pepřem. Dovnitř vložíme několik snítek petržele, jednu snítku tymiánu a jeden bobkový list. Kůži lehce poprášíme moukou. Troubu předehřejeme na 180 °C. Ve velké pánvi rozehřejeme olivový olej a rybu opékáme z každé strany 3 minuty. Poté ji asi 12 minut pečeme v troubě a často poléváme šťávou. Kapary nasekáme nahrubo. Citrony oloupeme, pečlivě z nich odstraníme i hořkou bílou slupku a ovoce ostrým nožem nakrájíme na plátky. Ze zbývající petrželky otrháme lístky a nasekáme je nahrubo. Rybu vyjmeme a slijeme olej. V jiné pánvi rozpustíme máslo a přidáme k němu kapary, citronové plátky, zbývající tymián a bobkový list a petrželku. Ochutíme solí a pepřem. Rybu upravíme na mísu a přelijeme omáčkou. Podáváme s rýží nebo bílým chlebem.

Komentáře k receptu