Citronová omáčka s okouníkem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 511 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 33 g
- Sodík 640 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 108 mg
- Draslík 742.5 mg
- Vláknina 8302.8 mg
- Vitamín A 8302.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 66.1 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rybu omyjeme a osušíme. Ostrým nožem uděláme za hlavou na obou stranách 3-4 paralelní zářezy, aby se ryba stejnoměrně propékala. Maso okořeníme uvnitř i zvenku solí a pepřem. Dovnitř vložíme několik snítek petržele, jednu snítku tymiánu a jeden bobkový list. Kůži lehce poprášíme moukou. Troubu předehřejeme na 180 °C. Ve velké pánvi rozehřejeme olivový olej a rybu opékáme z každé strany 3 minuty. Poté ji asi 12 minut pečeme v troubě a často poléváme šťávou. Kapary nasekáme nahrubo. Citrony oloupeme, pečlivě z nich odstraníme i hořkou bílou slupku a ovoce ostrým nožem nakrájíme na plátky. Ze zbývající petrželky otrháme lístky a nasekáme je nahrubo. Rybu vyjmeme a slijeme olej. V jiné pánvi rozpustíme máslo a přidáme k němu kapary, citronové plátky, zbývající tymián a bobkový list a petrželku. Ochutíme solí a pepřem. Rybu upravíme na mísu a přelijeme omáčkou. Podáváme s rýží nebo bílým chlebem.