Rajská omáčka s koňakem ke steakům
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 683 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 48 g
- Sodík 862 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 132.1 mg
- Draslík 1139.3 mg
- Vláknina 2237.5 mg
- Vitamín A 2237.5 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Šalotky oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Pažitku omyjeme a nasekáme najemno. Rajčata ponoříme do horké vody, oloupeme, odstraníme stopku a nasekáme nahrubo. V pánvi rozehřejeme olivový olej a máslo, steaky osolíme a opepříme a prudce je z obou stran opečeme tak, aby uvnitř zůstaly syrové. Maso vyjmeme z pánve a uchováme je v teple. Z pánve slijeme přebytečný tuk, vlijeme koňak, zapálíme jej, pánev vrátíme na sporák a vyčkáme, až plamen zhasne. Podusíme šalotku, přidáme rajčata, worcesterskou omáčku, vývar, sůl a pepř a omáčku povaříme. Na pánev vrátíme steaky a vaříme doměkka. Hotové maso přeložíme na talíře, omáčku ještě chvíli povaříme, přidáme do ní pažitku a steaky jí přelijeme.
-
2
Jako přílohu podáváme rýži nebo těstoviny, ochucené připraženým máslem.