Rebarborový páj se švestkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 175 g Máslo čerstvé
  • 375 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Švestky
  • 100 g Cukr krupice
  • 750 g Reveň (Rebarbora)
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1.5 dl Zakysaná smetana
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • 3 polévková lžíce Ořechy lískové
  • 6 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Olej sezamový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1063 kcal
  • Sacharidy 119 g
  • Tuky 58 g
  • Sodík 158 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 50 g
  • Cholesterol 256 mg
  • Draslík 792.6 mg
  • Vláknina 15962.2 mg
  • Vitamín A 15962.2 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.7 mg
  • Vitamín E 2.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 51.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve připravíme těsto na páj. V míse smícháme hladkou mouku, tuhé máslo, špetku soli s 5-6 lžícemi vody. Mouku s přísadami promícháme vidličkou a pomocí rukou těsto propracujeme tak, aby bylo hladké a vláčné. Pak ho zabalíme do fólie a dáme do chladničky přes noc.

  • 2

    Druhý den na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta na vále vyválíme placku asi 5 mm silnou a plackou vyložíme olejem vymazanou rozevírací formu. Těsto propícháme na několika místech vidličkou a dáme do předehřáté trouby na 5-10 minut zapéct bez náplně. Tímto předpečením zabráníme provlhčení těsta. Po vyjmutí těsto potřeme olejem, vysypeme nastrouhanými oříšky. Druhý díl vyválíme na placku tak velkou, jako je průměr formy, a použijeme ho jako víko.

  • 3

    Rebarboru a švestky omyjeme, rebarboru oloupeme a nakrájíme na 2 cm kostky, švestky vypeckujeme a pokrájíme. Ve smetaně rozmícháme med, cukr, skořici a vajíčko. Ovocem naplníme formu, zalijeme smetanovou směsí a zakryjeme těstovým víkem. Okraje potřeme bílkem a přitlačíme je k sobě, potom těsto propícháme vidličkou a potřeme žloutkem.

  • 4

    Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 45 minut dozlatova.

  • 5

    Upečený koláč necháme vychladnout, potom otevřeme boční stranu formy a odstraníme ji. Koláč nakrájíme ne porce a podáváme.

Komentáře k receptu