Slaný koláč s bramborami, sušenými rajčaty a sýrem feta
Suroviny
- 320 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 150 g Máslo čerstvé
- 25 g Sádlo škvařené
- 600 g Sýr Feta
- 25 g Máslo čerstvé
- 500 g Rajčata sušená sterilovaná
- 2.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Mango
- 6 ks Kumkvát
- 4 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř bílý
- 1.2 kg Brambory
- 1 polévková lžíce Ocet vinný
- 5 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
- 1 polévková lžíce Hořčice Dijonská
- 1 polévková lžíce Hořčice plnotučná
- 3 polévková lžíce Likér pomerančový
- 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 960 kcal
- Sacharidy 103 g
- Tuky 54 g
- Sodík 1062 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 64 g
- Cholesterol 159.6 mg
- Draslík 2360.4 mg
- Vláknina 30246.4 mg
- Vitamín A 30246.4 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 134.4 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 42.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté brambory uvaříme ve slupce den předem v mírně osolené vodě. Uvařené scedíme a necháme v chladu.
-
2
Druhý den brambory oloupeme, pokrájíme na malé kostičky a odložíme do mixéru. Oloupanou a pokrájenou cibuli spolu s pokrájeným sýrem feta přidáme k bramborám, přidáme 4 lžíce smetany, sůl, pepř a vše rozmixujeme najemno a směs dáme do mísy. Sušená rajčata nakládaná v oleji pokrájíme na malé kousky a přimícháme je do bramborové směsi.
-
3
Na vál prosejeme hladkou mouku, do ní uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce, přidáme špetku soli, 5 lžic vody, měkké máslo a vyškvařené sádlo. Pomocí vidličky a následně rukama vypracujeme polotuhé, vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Těsto zabalíme do fólie a necháme v chladu 2 hodiny.
-
4
Na pomoučeném válu ho pak rozdělíme na dva díly - větší díl vyválíme na placku 2-3 mm silnou, kterou vyložíme vymaštěnou formu. Menší díl vyválíme na placku o průměru velikosti formy a použijeme ho jako víko. ¨
-
5
Formu s těstem naplníme směsí z brambor, překryjeme konci těsta, které přesahovalo přes okraj formy, potřeme je bílkem a zakryjeme těstovým víkem, které potřeme žloutkem.
-
6
Uprostřed koláče uděláme malý otvor (kvůli unikající páře) a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 175 °C přibližně 35-40 minut.
-
7
K tomuto koláči připravíme pomerančovou přílohu: mango oloupeme a nakrájíme na kousky, kumkvaty oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na plátky. Kumkvaty s mangem podusíme v pánvi na rozpuštěném másle, přimícháme nastrouhanou pomerančovou kůru, ostrou a jemnou hořčicí, pomerančový likér, vinný ocet, promícháme a ochutíme solí a pepřem. Zakryjeme pokličkou, zvolna dusíme ještě 5 minut a odstavíme.
-
8
Upečený koláč s bramborami pokrájíme na porce a podáváme s pomerančovou přílohou.