Slaný koláč s bramborami, sušenými rajčaty a sýrem feta

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 320 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 25 g Sádlo škvařené
  • 600 g Sýr Feta
  • 25 g Máslo čerstvé
  • 500 g Rajčata sušená sterilovaná
  • 2.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Mango
  • 6 ks Kumkvát
  • 4 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 1.2 kg Brambory
  • 1 polévková lžíce Ocet vinný
  • 5 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • 1 polévková lžíce Hořčice Dijonská
  • 1 polévková lžíce Hořčice plnotučná
  • 3 polévková lžíce Likér pomerančový
  • 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 960 kcal
  • Sacharidy 103 g
  • Tuky 54 g
  • Sodík 1062 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 64 g
  • Cholesterol 159.6 mg
  • Draslík 2360.4 mg
  • Vláknina 30246.4 mg
  • Vitamín A 30246.4 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 134.4 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 42.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté brambory uvaříme ve slupce den předem v mírně osolené vodě. Uvařené scedíme a necháme v chladu.

  • 2

    Druhý den brambory oloupeme, pokrájíme na malé kostičky a odložíme do mixéru. Oloupanou a pokrájenou cibuli spolu s pokrájeným sýrem feta přidáme k bramborám, přidáme 4 lžíce smetany, sůl, pepř a vše rozmixujeme najemno a směs dáme do mísy. Sušená rajčata nakládaná v oleji pokrájíme na malé kousky a přimícháme je do bramborové směsi.

  • 3

    Na vál prosejeme hladkou mouku, do ní uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce, přidáme špetku soli, 5 lžic vody, měkké máslo a vyškvařené sádlo. Pomocí vidličky a následně rukama vypracujeme polotuhé, vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Těsto zabalíme do fólie a necháme v chladu 2 hodiny.

  • 4

    Na pomoučeném válu ho pak rozdělíme na dva díly - větší díl vyválíme na placku 2-3 mm silnou, kterou vyložíme vymaštěnou formu. Menší díl vyválíme na placku o průměru velikosti formy a použijeme ho jako víko. ¨

  • 5

    Formu s těstem naplníme směsí z brambor, překryjeme konci těsta, které přesahovalo přes okraj formy, potřeme je bílkem a zakryjeme těstovým víkem, které potřeme žloutkem.

  • 6

    Uprostřed koláče uděláme malý otvor (kvůli unikající páře) a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 175 °C přibližně 35-40 minut.

  • 7

    K tomuto koláči připravíme pomerančovou přílohu: mango oloupeme a nakrájíme na kousky, kumkvaty oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na plátky. Kumkvaty s mangem podusíme v pánvi na rozpuštěném másle, přimícháme nastrouhanou pomerančovou kůru, ostrou a jemnou hořčicí, pomerančový likér, vinný ocet, promícháme a ochutíme solí a pepřem. Zakryjeme pokličkou, zvolna dusíme ještě 5 minut a odstavíme.

  • 8

    Upečený koláč s bramborami pokrájíme na porce a podáváme s pomerančovou přílohou.

Komentáře k receptu