Aspik z čerstvé zeleniny s olivovou omáčkou
Suroviny
- 150 g Sýr Gorgonzola
- 100 g Máslo čerstvé
- 50 g Pistácie
- 1 kávová lžička Balsamico ocet
- 1 kávová lžička Protlak rajčatový
- 0.5 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 0.5 kávová lžička Bazalka
- 3 ks Rajčata
- 1 ks Okurka salátová
- 1 ks Paprika červená
- 4 plátek Želatina
- 0.75 dl Vývar drůbeží
- 0.75 dl Vývar drůbeží
- 4 polévková lžíce Olivová pasta černá
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 592 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 32 g
- Sodík 793 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 67.5 mg
- Draslík 499.3 mg
- Vláknina 6181 mg
- Vitamín A 6181 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.2 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zeleninu, rajčata, okurek, papriku a petrželovou nať omyjeme, drobně nakrájíme, dáme do mixéru, přidáme rajčatový protlak, 0.75 dl drůbežího vývaru, sůl, pepř, bazalku a rozmixujeme na jemné pyré.
-
2
Želatinu dáme do vody nabobtnat, pak ji vymačkáme a rozpustíme v 0.75 dl teplého drůbežího vývaru. Rozpuštěnou želatinu zamícháme do zeleninového pyré. Nakonec přimícháme pistácie.
-
3
Chlebíčkovou formu vypláchneme vodou, nalijeme do ni zeleninový aspik a dáme chladit na 2 hodiny do chladničky.
-
4
Plísňový sýr (zelenou Gorgonzolu) umícháme s máslem a opepříme bílým pepřem.
-
5
Olivovou pastu si vymícháme s olejem, octem a cukrem, tak nám vznikne olivová omáčka.
-
6
Ztuhnutý zeleninový aspik vyklopíme, natřeme ozdobně vrstvou sýrového krému, nakrájíme na plátky a porce podáváme s lžicí olivové omáčky.
-
7