Nudle s artyčoky a křenovou omáčkou
Suroviny
- 20 g Maizena - kukuřičný škrob
- 100 g Artyčoky sterilované
- 100 g Těstoviny Tagliatelle
- 50 g Špenát listový čerstvý
- 250 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Hořčice v prášku
- 1 kávová lžička Křen smetanový
- 2 kávová lžička Zakysaná smetana
- 3 kávová lžička Bazalka
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
- 0.28 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 446 kcal
- Sacharidy 64 g
- Tuky 12 g
- Sodík 489 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 30.4 mg
- Draslík 398 mg
- Vláknina 14359 mg
- Vitamín A 14359 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.2 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Konzervované artyčoky rozkrojíme na čtvrtky, rozložíme na plechu s pečícím papírem, zakapeme olejem a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 220°C dvacet minut, až artyčoky zezlátnou.
-
2
V mezičase v nahřátém hrnci asi dvě minuty zahříváme mladý špenát, který jsme opláchli ve studené vodě, poté ho necháme okapat.
-
3
V osolené vodě uvaříme těstoviny, scedíme a též necháme okapat.
-
4
Ve větším hrnci připravíme omáčku. Do hrnce vlijeme mléko, rozšleháme v něm škrob, přidáme bobkové listy, celou menší cibuli, sušenou hořčici a zahříváme na mírném ohni (za stálého šlehání), až omáčka zhoustne. Poté ji odstavíme, vyjmeme bobkové listy i cibuli a všleháme nastrouhaný Parmezán. Omáčku odložíme, občas ji promícháme, abychom zabránili tvoření škraloupu.
-
5
Špenát vrátíme do hrnce, vlijeme omáčku a pomalu prohříváme. Poté přidáme posekané bylinky, zakysanou smetanu, křen a upečené artyčoky. Na závěr vmícháme uvařené těstoviny, na mírném plameni řádně prohřejeme a hned podáváme ozdobené bylinkami.