Provensálské rizoto
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 554 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 22 g
- Sodík 1776 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 65 g
- Cholesterol 20.4 mg
- Draslík 786.4 mg
- Vláknina 10060 mg
- Vitamín A 10060 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 75.3 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na olivovám oleji osmahneme nasekanou cibuli a prolisovaný česnek. Přidáme propranou rýži, kterou již nemícháme. Podlijeme bílým vínem a vaříme, až se víno zcela vyvaří. Poté podlijeme polovinou vývaru a zakryté necháme ještě jednou vyvařit. Snížíme teplotu a rizoto necháme pomalu asi 20 minut vařit, přitom doléváme vždy pouze tolik vývaru, aby byla rýže právě zalita. Všechnu tekutinu vyvařit. Nyní můžeme rizoto lehce promíchat.
-
2
Provensálská zelenina [25329]:
-
3
Zahřejeme olej, nasekanou cibuli krátce osmahneme, osmahneme prolisovaný česnek, přidáme na kostičky nakrájené papriky a cukety a za stálého míchání osmahneme. Po několika minutách přidáme na kostičky nakrájená oloupaná rajčata bez semínek, osmahneme, přisypeme provensálské bylinky, osolíme a promícháme a další 2 minuty necháme při mírné teplotě dusit. Chceme-li, aby byla zelenina měkčí, přilijeme trochu vody a podusíme. Tekutinu vyvaříme, podle chuti dosolíme a opepříme a zeleninu opatrně promícháme s rizotem. Podáváme posypané strouhaným parmazánem.