Aspik se zajícem, žampiony a s brusinkovou omáčkou
Suroviny
- 750 g Zaječí kýta
- 125 g Žampiony čerstvé
- 40 g Celer bulvový
- 40 g Petržel kořen
- 4 kávová lžička Hořčice Dijonská
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Tymián sušený
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 5 ks Pepř černý celý
- 4 ks Jalovec
- 1 ks Mrkev kořen
- 0.5 ks Pórek
- 3 stroužek Česnek
- 4 plátek Želatina
- 1.5 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Víno portské
- 2 polévková lžíce Ocet vinný červený
- 4 polévková lžíce Kompot brusinkový
- 1 polévková lžíce Víno madeira
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 617 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 18 g
- Sodík 565 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 99.4 mg
- Draslík 1627.9 mg
- Vláknina 33262.5 mg
- Vitamín A 33262.5 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.2 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Stehna ze zajíce omyjeme, opepříme a potřeme rozetřeným česnekem.
-
2
Mrkev, celer, petržel, cibuli a pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Očištěné a omyté žampiony nakrájíme na plátky.
-
3
V hrnci si rozpálíme olej a maso zprudka opečeme z každé strany dozlatova, přidáme k němu pokrájenou zeleninu, promícháme, přidáme sůl, tymián, jalovec, zalijeme 150 ml vody a dusíme pod pokličkou přibližně 40 minut.
-
4
Namočíme si želatinu do studené vody. Měkké maso vyjmeme z vývaru, vývar přecedíme do druhého hrnce, přivedeme k varu, dáme do něj pokrájené žampiony, které necháme přejít varem, sítkem je vybereme a vývar necháme chvíli zchladit. Pak do něj rozpustíme vymačkanou želatinu. Do tohoto vývaru přimícháme víno, ochutíme octem, solí a pepřem, už nevaříme.
-
5
Maso ze zaječích stehen pokrájíme na kousky. Nádobu na aspik si vyložíme potravinářskou folií, naplníme ji masem a žampiony. Zalijeme vychladlým aspikem, zakryjeme fólií a necháme přes noc ztuhnout v chladničce.
-
6
Omáčku si připravíme smícháním brusinkového kompotu se lžíci ostré hořčice.
-
7
Druhý den aspik vyklopíme, nakrájíme a ke každé porci přidáme lžíci brusinkové omáčky.