Aspik se zajícem, žampiony a s brusinkovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 750 g Zaječí kýta
  • 125 g Žampiony čerstvé
  • 40 g Celer bulvový
  • 40 g Petržel kořen
  • 4 kávová lžička Hořčice Dijonská
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Tymián sušený
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 5 ks Pepř černý celý
  • 4 ks Jalovec
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 0.5 ks Pórek
  • 3 stroužek Česnek
  • 4 plátek Želatina
  • 1.5 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Víno portské
  • 2 polévková lžíce Ocet vinný červený
  • 4 polévková lžíce Kompot brusinkový
  • 1 polévková lžíce Víno madeira
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 617 kcal
  • Sacharidy 69 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 565 mg
  • Bílkoviny 54 g
  • Uhlovodany 58 g
  • Cholesterol 99.4 mg
  • Draslík 1627.9 mg
  • Vláknina 33262.5 mg
  • Vitamín A 33262.5 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 33.2 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Stehna ze zajíce omyjeme, opepříme a potřeme rozetřeným česnekem.

  • 2

    Mrkev, celer, petržel, cibuli a pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Očištěné a omyté žampiony nakrájíme na plátky.

  • 3

    V hrnci si rozpálíme olej a maso zprudka opečeme z každé strany dozlatova, přidáme k němu pokrájenou zeleninu, promícháme, přidáme sůl, tymián, jalovec, zalijeme 150 ml vody a dusíme pod pokličkou přibližně 40 minut.

  • 4

    Namočíme si želatinu do studené vody. Měkké maso vyjmeme z vývaru, vývar přecedíme do druhého hrnce, přivedeme k varu, dáme do něj pokrájené žampiony, které necháme přejít varem, sítkem je vybereme a vývar necháme chvíli zchladit. Pak do něj rozpustíme vymačkanou želatinu. Do tohoto vývaru přimícháme víno, ochutíme octem, solí a pepřem, už nevaříme.

  • 5

    Maso ze zaječích stehen pokrájíme na kousky. Nádobu na aspik si vyložíme potravinářskou folií, naplníme ji masem a žampiony. Zalijeme vychladlým aspikem, zakryjeme fólií a necháme přes noc ztuhnout v chladničce.

  • 6

    Omáčku si připravíme smícháním brusinkového kompotu se lžíci ostré hořčice.

  • 7

    Druhý den aspik vyklopíme, nakrájíme a ke každé porci přidáme lžíci brusinkové omáčky.

Komentáře k receptu