Králičí terina na víně se zeleným hráškem
Suroviny
- 100 g Žampiony čerstvé
- 100 g Hrášek
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Tymián čerstvý
- 4 ks Nové koření celé
- 5 ks Pepř černý celý
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Králičí stehna
- 4 dl Víno bílé
- 2 dl Voda pitná
- 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 539 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 28 g
- Sodík 293 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 82.5 mg
- Draslík 970.5 mg
- Vláknina 38436.6 mg
- Vitamín A 38436.6 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42.9 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce vložíme omytá vykostěná králičí stehna, sůl, oloupanou
-
2
pokrájenou cibuli, nové koření, celý pepř, tymián a zalijeme 4 dl bílého vína a 2 dl vody. Maso vaříme zvolna asi 1 hodinu (i více).
-
3
Uvařené maso vyjmeme, pokrájíme na kousky a vývar přecedíme a znovu ho prudce vaříme, až nám zůstane pouze 150 ml.
-
4
Žampiony očistíme, omyjeme, pokrájíme na plátky, které dáme vařit do smetany. Zvolna je vaříme přibližně 20 minut, pak je rozmixujeme i se zbytkem smetany a přidáme ke zbylému vývaru.
-
5
Očištěné omyté mrkve rozkrojíme napůl a se zmraženým hráškem je povaříme 3 minuty v osolené vodě. Pak zeleninu scedíme a necháme odkapat.
-
6
Nádobu na terinu vypláchneme studenou vodou, vyložíme ji potravinářskou fólií a postupně budeme skládat vrstvy. Na dno dáme zeleninu, pak zalijeme 1/2 smetanovým pyré, poklademe masem, na ně dáme zeleninu a opět zalijeme smetanovým pyré. Povrch zakryjeme fólií, stlačíme a dáme do chladničky na 6 hodin ztuhnout.
-
7
Ztuhlou králičí terinu vyklopíme, nakrájíme porce a podáváme.