Šafránové žemle s rozinkami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 743 kcal
- Sacharidy 115 g
- Tuky 26 g
- Sodík 83 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 74.4 mg
- Draslík 274.2 mg
- Vláknina 9395 mg
- Vitamín A 9395 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.8 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Šafrán v misce přelijeme lžící vroucí vody a necháme stát, dokud voda nevychladne.
-
2
V míse zpracujeme mouku se solí a máslem na drobenku, vmícháme cukr, droždí a připravený šafrán.
-
3
Prošleháme vejce, mléko a 100 ml vody, vmícháme do mísy k mouce a vypracujeme vláčné těsto. Vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme ještě 8-10 minut dohladka. Zapracujeme omyté rozinky.
-
4
Těsto rozdělíme na 12 kousků, z každého vytvarujeme malý bochánek a mírně zploštíme.
-
5
Bochánky urovnáme na olejem potřený plech a přikryjeme olejem potřenou fólií. Necháme na teplém místě asi 35 minut kynout.
-
6
Potom plech vložíme do trouby vyhřáté na 220 stupňů Celsia a žemle pečeme 15-20 minut dozlatova.
-
7
Můžeme podávat teplé i studené.