Těstoviny se slávkami ve vinné omáčce
Suroviny
- 450 g Těstoviny Tagliatelle
- 550 ml Víno bílé
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Tymián čerstvý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 stroužek Česnek
- 2 kg Mušle slávky
- 5 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1139 kcal
- Sacharidy 115 g
- Tuky 30 g
- Sodík 1652 mg
- Bílkoviny 76 g
- Uhlovodany 115 g
- Cholesterol 164 mg
- Draslík 1950.5 mg
- Vláknina 14665 mg
- Vitamín A 14665 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 92.6 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 47 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme slávky. Pečlivě vyčistíme lastury kartáčkem, odstraníme slávky s poškozenou lasturou a ty, které se při poklepu nezavřou.
-
2
Ve velkém hrnci svaříme bílé víno, dvě lžíce másla, nakrájenou cibuli, drobně posekaný česnek a bylinky. Když se směs začne vařit, zmírníme plamen, vložíme do ní slávky a ochutíme solí a pepřem. Vaříme pod pokličkou (občas hrncem potřeseme), dokud se slávky neotevřou. Poté mušle vybereme z vývaru, ty, které se neotevřely, nepoužijeme a většinu vyloupeme. Jen pár jich necháme na ozdobu.
-
3
V osolené vodě uvaříme těstoviny na zkus, přecedíme a necháme na teple.
-
4
Vývar z mušlí přecedíme přes gázu, přidáme k němu zbylé máslo a zahříváme až do jeho rozpuštění.
-
5
Těstoviny rozdělíme do hlubokých talířů, přidáme k nim slávky a přilijeme omáčku a do každého talíře dáme pár nevyloupaných mušlí na ozdobu.