Krevetové paštičky s Hermelínem
Suroviny
- 250 g Listové těsto
- 125 g Krevety tygří - loupané
- 125 g Zakysaná smetana
- 250 g Žampiony čerstvé
- 120 g Sýr Hermelín (Camember, Encián)
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Kerblík
- 1 dl Vaječný bílek slepičí
- 1 dl Víno bílé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Kerblík
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 584 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 42 g
- Sodík 407 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 159 mg
- Draslík 427.2 mg
- Vláknina 3771 mg
- Vitamín A 3771 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.8 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si upečeme paštičky z listového těsta. Na pomoučeném válu
-
2
si z listového těsta rozválíme plát silný přibližně 4 mm. Kulatou formičkou vykrojíme kolečka o průměru do 10 cm.
-
3
Z 2/3 těchto koleček opět vypichujeme menší kolečka o průměru 8 cm, která odložíme na plech vyložený pečícím papírem. Tato malá kolečka potřeme rozšlehaným bílkem a dáme do předehřáté trouby upéct dozlatova. Pečeme při 200 °C asi 5-8 minut. Upečená kolečka použijeme jako pokličku na paštičky. Paštičky ve formě košíčků vytvoříme tak, že plné kolečko potřeme rozšlehaným bílkem, na který položíme jeden kroužek, ten také potřeme bílkem a na něj položíme druhý kroužek těsta. Připravíme si dva plechy vyložené pečícím papírem. Když na jednom plechu máme upečené "pokličky", dáme upéct paštičky "košíčky" na druhém plechu, které pečeme 8-12 minut dozlatova.
-
4
Připravíme si náplň do paštiček. Malé žampiony očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Cibuli oloupeme, omyjeme a nakrájíme nadrobno. Kerblík opláchneme, necháme odkapat, odložíme si pár snítek na ozdobu a ostatní kerblík posekáme nadrobno.
-
5
V pánvi na rozpuštěném másle zpěníme cibuli, potom k ní přidáme žampiony a dusíme do doby, až se nám odpaří tekutina. Potom přilijeme bílé víno a vaříme tak dlouho, až se nám odpaří polovina tekutiny. Pak přimícháme zakysanou smetanu, necháme přejít varem a pánev s ingrediencemi odstavíme. Žampiony v omáčce osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou podle chuti. Přimícháme pokrájený kerblík s uvařenými krevetami a touto náplní naplníme teplé paštičky.
-
6
Na každou naplněnou paštičku položíme "pokličku", na ni dáme plátek Hermelínu se snítkou kerblíku a servírujeme.