Kyjevská roštěná
Suroviny
- 250 g Cibule
- 20 g Sůl
- 112 g Salám jemný
- 150 g Tuk
- 750 g Hovězí roštěnka níz. peč.
- 80 g Vejce slepičí
- 150 g Okurky nakládané
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Slanina vepřová
- 20 g Paprika mletá sladká
- 250 ml Smetana 12% (konzumní)
- 900 ml Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 461 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 36 g
- Sodík 1179 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 113.2 mg
- Draslík 359.9 mg
- Vláknina 3336 mg
- Vitamín A 3336 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.6 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí roštěnec (nebo hovězí zadní maso) opláchneme a nakrájíme na plátky. Rozklepeme je do šíře a osolíme.
-
2
Do středu plátků klademe nudličky salámu, okurky a části vařeného vejce. Plátky zavineme, upevníme je nití nebo párátkem a na povrchu osolíme.
-
3
Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a zpěníme na 2/3 tuku.
-
4
Závitky v základu krátce opečeme, podlijeme vodou a přidáme na zbylém tuku zpěněnou mletou papriku. Maso pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení závitky obracíme a doléváme teplou vodou.
-
5
Měkké závitky vyjmeme a odstraníme nitě nebo párátka. Vydusíme šťávu na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmahneme, zalijeme vlažnou vodou a rozšleháme. Za občasného míchání provaříme.
-
6
Asi v polovině varu přilijeme smetanu. Provařenou omáčku procedíme přes hustý cedník na maso, osolíme a ještě krátce povaříme.
-
7
Slaninu nakrájenou na menší kostičky částečně roztavíme a vlijeme do hotové omáčky. Vše krátce povaříme.