Jemná terina z úhoře se špenátem
Suroviny
- 450 g Špenát listový čerstvý
- 700 g Úhoř říční
- 75 g Pistácie
- 150 g Zakysaná smetana
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Cibule
- 2 ks Citrony
- 1 špetka Kurkuma
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 stroužek Česnek
- 4 plátek Mořský jazyk
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 624 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 52 g
- Sodík 854 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 136.8 mg
- Draslík 1036 mg
- Vláknina 14824.3 mg
- Vitamín A 14824.3 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 74.9 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvého omytého úhoře stáhneme z kůže, odstraníme hlavu s ocasem, úhoře vykucháme a zbavíme páteřní kosti. Nakrájíme maso na malé kousky, dáme je do mixéru, přidáme 2 bílky, zakysanou smetanu, kurkumu, sůl, pepř a vše rozmixujeme. Pak do rozmixované paštiky přimícháme posekané pistácie.
-
2
Špenátové listy, petržel a bazalku omyjeme. Špenát dáme na 1 minutu spařit do vařící vody, pak ho scedíme, necháme odkapat a spolu s bylinkami pokrájíme nadrobno.
-
3
V pánvi na rozpuštěném másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, pak přidáme špenát s bylinkami a dusíme přibližně 7-10 minut. Špenát osolíme a opepříme podle chuti, přimícháme rozmačkaný česnek, špetku muškátového oříšku, vše promícháme a odstavíme z plotny.
-
4
Omyté plátky mořského jazyka osolíme, opepříme a dáme stranou.
-
5
Nádobu na terinu si vymažeme olejem a vyložíme ji pečícím papírem, na který vložíme 1/2 paštiky z úhoře. Na ni poklademe 2 plátky mořského jazyka, na něj rozložíme špenát s bylinkami, který pak zakryjeme 2 plátky mořského jazyka a na něj navrstvíme druhou polovinu rybí paštiky.
-
6
Nádobu uzavřeme, vložíme do pekáče s vařící vodou a dáme do předehřáté trouby. Pečeme 1 hodinu při 160 °C.
-
7
Terinu z úhoře necháme chvíli zchladit, pak ji vyklopíme na mísu a před servírováním nakrájíme porce a podáváme s plátky citronu.
-
8