Terina s uzeným úhořem a švestkami
Suroviny
- 300 g Úhoř uzený
- 175 g Zakysaná smetana
- 250 g Filé z aljašské tresky
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Hořčice
- 1.5 kávová lžička Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 6 ks Švestky
- 1 ks Citrony
- 1 ks Šalotka
- 4 ks Vaječný bílek slepičí
- 6 ks Šalotka
- 1 ks Tymián čerstvý
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Pomeranče
- 1 špetka Cukr krupice
- 2.5 dl Víno červené
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Hrozinky
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1.5 polévková lžíce Povidla švestková
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 742 kcal
- Sacharidy 75 g
- Tuky 28 g
- Sodík 288 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 70 g
- Cholesterol 174.3 mg
- Draslík 1715.7 mg
- Vláknina 9038.9 mg
- Vitamín A 9038.9 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 93 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Uzeného úhoře stáhneme z kůže, zbavíme kostí a s treskou (rybí filé) je nakrájíme na kousky a rozmixujeme. Rozmixované rybí maso smícháme s hořčicí, smetanou, přidáme drobně pokrájenou cibuli a drobně pokrájené sušené švestky s hrozinkami. Potom k rybám přidáme ušlehaný tuhý sníh z bílků, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Tuto rybí směs rozdělíme do 4 žáruvzdorných misek, které jsme si vymazali máslem. Misky zakryjeme alobalem a dáme je do předehřáté trouby. Pečeme při 220 °C přibližně 7 minut.
-
2
Cibuli šalotku očistíme, rozkrojíme napůl a nakrájíme ji na tenké půlměsíčky. V pánvi si na rozehřátém oleji zpěníme cibuli, pak ji poprášíme moukou a když zpění, přilijeme červené víno. Za stálého míchání přidáme tymián, bobkový list, švestková povidla a cukr podle chuti. Omáčku povaříme 10 minut a odstavíme. Pak z omáčky odstraníme bobkový list a tymián.
-
3
Upečenou rybí terinu vyklopíme opatrně z misek na talíře, ozdobíme je drobně pokrájeným koprem a servírujeme s plátky omytého citronu a pomeranče a ke každé porci přidáme 2-3 lžíce omáčky.