Rybí nákyp po milánsku
Suroviny
- 400 g Garnát obecný
- 300 g Artyčoky
- 40 g Petržel - nať
- 10 g Majoránka
- 2 g Skořice mletá
- 20 g Sýr Parmezán
- 20 g Máslo čerstvé
- 5 g Pepř černý mletý
- 100 g Květák
- 5 g Sůl
- 1 krajíc Chléb toastový
- 200 ml Vývar rybí
- 1 ks Citrony
- 5 ks Vejce slepičí
- 3 ks Hřebíček
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 kg Mořský ďas
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 634 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 26 g
- Sodík 1581 mg
- Bílkoviny 83 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 862.2 mg
- Draslík 1876.3 mg
- Vláknina 15809.7 mg
- Vitamín A 15809.7 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 62.7 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Uvaříme 2 vejce. Střídu zalijeme v misce trochou rybího vývaru. Stáhneme z ryby kůži, vykucháme ji, vykrájíme z ní plátky, omyjeme a pokrájíme na kusy. Vložíme je do mixéru společně s vymačkanou chlebovou střídou, nastrouhaným sýrem, omytou a nasekanou petrželkou a majoránkou, skořicí, muškátovým oříškem, hřebíčkem, špetkou soli, špetkou pepře a zbývajícími vejci. Rozmixujeme všechny ingredience na hladkou směs.
-
2
Očistíme artyčoky, odřízneme z nich stonky, tvrdé vnější listy a hroty. Rozkrojíme je podélně na poloviny, odstraníme případné chmýří a pokrájíme na plátky. Dáme je do mísy se studenou vodou, okyselenou citronovou šťávou. Očistíme růžičky květáku, omyjeme a povaříme asi 5 minut společně se scezenými plátky artyčoků v osolené vodě. Scedíme a dáme stranou. Vyloupeme ocásky garnátů, odstraníme z nich černé střívko a omyjeme je.
-
3
Třemi čtvrtinami rozmixované rybí směsi naplníme dno a stěny máslem vymazané obdélníkové zapékací formy. Doprostřed dáme plátky artyčoků, růžičky květáku, žloutky, které jsme si předtím dali stranou, a ocásky garnátů (několik si jich necháme na ozdobu). Navrch dáme zbývající čtvrtinu rozmixované hmoty a dáme formu na 40-50 minut do vodní lázně do trouby předehřáté na 180 °C.
-
4
Mezitím si připravíme omáčku. V pánvičce vyvaříme zbývající rybí vývar zhruba na 1 dl. Metličkou šleháme žloutky za postupného přilévání citronové šťávy, pak směs nalijeme do zredukovaného rybího vývaru a na mírném plameni neustále šleháme, aniž bychom nechali omáčku přejít varem. Hotový rybí nákyp vyklopíme na servírovací mísu, ozdobíme ocásky garnátů, které jsme si předtím dali stranou a uvařili v páře, a k hotovému nákypu podáváme připravenou omáčku.