Terina s marinovanými játry
Suroviny
- 300 g Játra telecí
- 200 g Slanina vepřová
- 300 g Vepřová plec
- 300 g Telecí plec
- 200 g Olivy nakládané
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Tymián čerstvý
- 3 ks Bobkový list
- 1 l Voda pitná
- 1 dl Sherry brandy
- 2 polévková lžíce Bazalka
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 806 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 58 g
- Sodík 1625 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 402.3 mg
- Draslík 815.7 mg
- Vláknina 3715.8 mg
- Vitamín A 3715.8 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.7 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytá telecí játra zbavíme cév a nakrájíme je na větší kostičky. Dáme je do mísy, přilijeme k nim 1 dl Sherry brandy, 4 lžíce olivového oleje, posypeme drhnutým čerstvým tymiánem. Marinádu s játry promícháme a odložíme na 3 hodiny do chladničky.
-
2
Omyté telecí a vepřové maso pokrájíme na kusy a jemně pomeleme na masovém strojku. Mleté maso vložíme do druhé mísy, přidáme k němu sůl, čerstvě pomletý pepř a dobře směs promícháme.
-
3
Nádobu na terinu si vyložíme plátky slaniny tak, aby konce visely přes okraj. Na slaninu rozložíme 1/2 mletého masa, na ni dáme vrstvu jater, které jsme vyjmuli z marinády, na ně položíme čerstvé omyté lístky bazalky, zakryjeme druhou polovinou mletého masa, na které položíme 3 bobkové listy. Vše překryjeme slaninou, uzavřeme víkem, vložíme do hrnce s vařící vodou a dáme do předehřáté trouby. Pečeme při 200°C asi 50 minut.
-
4
Vychladlou terinu s játry necháme v chladničce odležet několik hodin, servírujeme pokrájenou na plátky (bez bobkového listu) s naloženými černými olivami.