Měkkýši na jehlách
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 554 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 22 g
- Sodík 1132 mg
- Bílkoviny 67 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 292.5 mg
- Draslík 810.1 mg
- Vláknina 2200 mg
- Vitamín A 2200 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.2 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Všechny plody moře omyjeme a vhodíme na několik hodin do velké mísy se studenou osolenou vodou. Scedíme, odrhneme slávky a všechny plody moře promyjeme ve větším množství studené vody. Oloupeme stroužek česneku a podrtíme. Omyjeme petrželku, osušíme a jemně nasekáme. Plody moře vhodíme do velké pánve, přidáme česnek, nasekanou petrželku, bílé víno, olej a na středním plameni pod pokličkou za občasného zatřesení pánví necháme otevřít.
-
2
Stáhneme pánev z ohně, vyloupeme měkkýše ze skořápek a dáme do mísy. Vyhodíme skořápky i všechny plody moře, které se neotevřely. Odkrojíme stopky z cuket, cukety omyjeme, osušíme, pokrájíme na kolečka a povaříme 1 minutu v osolené vodě, scedíme a osušíme.
-
3
Připravíme jehly. Střídavě napichujeme různé druhy měkkýšů a kolečka cuket. Narovnáme do olejem potřeného pekáčku, potřeme zbývajícím olejem a dáme asi na 5 minut do trouby předehřáté na
-
4
190 °C. Jehly několikrát otočíme.
-
5
Vytáhneme pekáček z trouby, narovnáme jehly na servírovací mísu, posypeme solí, pepřem a zbývající nasekanou petrželkou.