Garnáti se zeleninou
Suroviny
- 600 g Garnát obecný
- 200 g Rajčata
- 60 g Tymián čerstvý
- 60 g Smetana 12% (konzumní)
- 20 g Máslo čerstvé
- 5 g Pepř černý mletý
- 5 g Sůl
- 70 ml Víno bílé
- 100 ml Olej olivový
- 1 ks Cuketa
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Cibule
- 1 ks Fenykl sladký - hlíza
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 569 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 35 g
- Sodík 1422 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 321 mg
- Draslík 793.5 mg
- Vláknina 11988.2 mg
- Vitamín A 11988.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 36 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve vařící vodě spaříme rajčata a pokrájíme na kostičky. Mrkev oškrábeme. Odřízneme stopku z cukety, očistíme celer, odřízneme stonek a tvrdé vnější listy z fenyklu a oloupeme cibuli. Zeleninu omyjeme a pokrájíme na kostičky. Cibuli jemně nasekáme.
-
2
V pánvi osmažíme na másle a oleji připravenou zeleninu, přilijeme bílé víno a necháme na prudkém plameni vyvařit. Přidáme pokrájená rajčata, tymián, bobkový list, osolíme a opepříme. Vše dusíme pod pokličkou na mírném plameni cca 10 minut za občasného zamíchání. Oloupeme ocásky garnátů, odstraníme černé střívko, omyjeme a dobře osušíme. V nepřilnavé pánvi rozehřejeme olej a 2-3 minuty smažíme ocásky garnátů. Osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Přilijeme k zelenině smetanu a necháme částečně na prudším plameni vyvařit, přidáme ocásky garnátů a prohřejeme. Stáhneme pánev z ohně a garnáty v zelenině podáváme horké na stůl.