Karamelová omáčka na červeném víně
Suroviny
- 10 g Máslo čerstvé
- 100 g Máslo čerstvé
- 1 g Sůl
- 1 g Sůl
- 1 g Pepř černý mletý
- 1 g Pepř černý mletý
- 1 g Petržel - nať
- 4 g Cukr krupice
- 1 g Tymián čerstvý
- 200 ml Víno červené
- 250 ml Víno červené
- 200 ml Víno portské
- 10 ml Ocet Sherry
- 200 ml Červená řepa sterilovaná
- 2 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 485 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 23 g
- Sodík 338 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 33 mg
- Draslík 421.4 mg
- Vláknina 6356 mg
- Vitamín A 6356 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.4 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Máslo rozpustíme v kastrůlku, přisypeme k němu cukr. Počkáme až cukr zkaramelizuje, poté přidáme cibuli a promícháme. Vše podlijeme šťávou z červené řepy, vínem, octem a promícháme. Nyní celou směs přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud nezhoustne. Poté zahustíme máslovou omáčkou na červeném víně. Karamelovou omáčku ještě promícháme s nasekanou petrželkou, dle chuti osolíme a opepříme. Podáváme k pečenému kuřeti.
-
2
Máslová omáčka na červeném víně: cukr nasypeme do hrnce, pomalu prohříváme a promícháváme. Jakmile zkaramelizuje, přidáme do něj na poloviny koleček pokrájenou cibuli. Obalíme ji v karamelu, poté smícháme s červeným vínem. Vše přivedeme k varu. Jakmile se tekutina odpaří na polovinu, přilijeme portské víno, ochutíme tymiánem. Opět necháme přebytečnou tekutinu odpařit. Jakmile v hrnci zůstane jen přibližně 150 ml, přecedíme. Do ještě teplé tekutiny zašleháme ztuhlé máslo, nakrájené na kostičky. Dle chuti přidáme sůl a pepř.